Friday, January 29, 2016

mekanikal (1) : portable fire extinguisher

hello semua, selamat tengah hari...

sedang mencari makluman berkenaan dengan alat pemadam api untuk dilampirkan bersama-sama dengan submission drawing kepada pihak BOMBA. 

ada member ajar aku. kalau tak, aku pun tak berapa nak mahir. thanks kepada Din sebab ajar aku sikit-sikit pasal fire fighting ini. 


Carta untuk Kelas Pemadam Api

kelas pemadam api terdiri daripada A, B, C dan K. ia bergantung kepada jenis bahan terbakar. contohnya bahan jenis A adalah bahan pepejal seperti kayu, kertas dan kain. dan ia adalah punca utama kebakaran.

kemudian diikuti dengan kelas B yang terdiri daripada jenis cecair dan jenis gas. kelas C adalah berkaitan dengan kelengkapan elektrikal seperti sistem penyambungan wayar.

kelas D pulak berkenaan dengan bahan besi yang mudah terbakar. kelas K boleh dikategorikan sebagai punca kebakaran pasif iaitu bahan memasak seperti minyak dan lemak masakan. 

oh, macam bagi intro bagi ceramah kebakaran pulak. 

saja kongsi ilmu. 

kbai. 

p.s : 
(1) portable dry powder jenis CO2 yang dibekalkan kebiasaannya perlu ada ABC. 
(2) kalau nak tengok-tengok dry powder dan lain-lain alat cegah kebakaran boleh la usha website (UniqueFire)

Wednesday, January 27, 2016

rumah kabin (2) : bahan penebat mesra alam

hello semua, selamat petang...

apa yang penting dalam mencipta dinding bagi sesuatu rumah kabin adalah bahan penebat yang digunakan. pemilihan ini juga bergantung kepada jenis cuaca atau suhu di sesuatu kawasan.

secara am, terdapat 3 jenis bahan biasa yang boleh dipilih untuk dijadikan bahan penebat bagi sesuatu kabin; iaitu seperti yang dinyatakan seperti berikut.

Bahan Satu : Gentian Kaca Fiber

Gambaran : Gentian Kaca Fiber

gentian kaca fiber merupakan gentian yang sering digunakan pada masa kini. ini adalah kerana gentian ini paling mudah didapati. gentian jenis ini adalah penebat haba yang paling baik kerana ia menyebarkan haba secara minimum, tidak mudah terbakar dan antara gentian yang paling murah untuk didapati. walaubagaimanapun, gentian jenis buatan manusia ini membentuk silikon dan serbuk kaca yang berbahaya kepada kulit dan paru-paru. gentian ini perlu dipasang dengan menggunakan kepakaran serta peralatan keselematan yang sempurna. 

Bahan Dua : Gentian Mineral

Gambaran : Gentian Mineral

gentian mineral merupakan gentian yang terdiri daripada gabungan bulu sangga, basalt dan sedikit kandungan fiber yang terpakai. gentian minerel ini sesuai digunakan bagi sesuatu kawasan yang besar dan digabungkan dengan sebatian fiber (sebagai contoh). walaubagaimanapun, gentian ini adalah tidak tahan api. 

Bahan Tiga : Gentian Selulosa

Gambaran : Gentian Selulosa

gentian selulosa merupakan salah satu bahan gentian yang mesra alam. gentian ini merupakan campuran bahan kitar semula seperti kertas dan card board. gentian ini merupakan gentian yang paling lama menahan kebakaran walaubagaimanapun kepakaran diperlukan untuk dipasangkan dan ia adalah keras daripada gentian fiber. 

itu sahaja perkongsian hari ni. 

kbai. 

Monday, January 25, 2016

kombinasi warna ruang (1) : untuk penggemar latte

hello semua, selamat petang...

hari ni nak kongsi satu template atau "color pallate" yang boleh digunakai dalam kombinasi dan kesepadanan warna bagi lantai, dinding dan siling bagi sesuatu ruang dalaman bangunan, rumah dll. 

bagi aku penggemar latte, aku sukakan kombinasi ni. warna-warna natural yang membolehkan kita suai-padan dengan apa-apa warna pada kemudian hari. 

sumber dari Pinterest

1. warna macchiato 
macchiato merupakan kopi yang terkenal di Itali. warna macchiato boleh digunakan untuk mana-mana sahaja permukaan. Walaubagaimanapun, warna ini disarankan untuk dicat pada permukaan dinding dan kemudiannya digantung dengan pelbagai jenis bingkai lukisan berseni atau gambar keluarga. 

2. warna dark brew 
dark brew merupakan kopi yang kacak dari Perancis. warna ini sesuai dijadikan salah satu "feature wall" kombinasi dengan warna cream. 

3. warna milky foam
Warna tenusu adalah warna utama dan warna asas yang digunakan untuk mengecat dinding. warna tenusu juga merupakan warna yang baik untuk melantai dengan jubin. kombinasi warna tenusu terbaik adalah dengan warna "robin egg-blue" sebagai "feature wall" bagi sesuatu ruang.

Robbin Egg Blue

4. warna extra cream
extra cream boleh dijadikan tona selang-seli dengan warna putih artesian menjadikan bilik tetamu unik, klasik dan menarik. menarik juga tetamu yang datang. 

itu saja perkongsian hari ni. 

kbai.