Rabu, 13 Julai 2016

ujikaji konkrit (2) : ujikaji penerasan (coring test)

hello semua, selamat tengah hari...

penerasan atau tebukan pada konkrit kadangkala diperlukan dalam sesuatu proses pembinaan. tebukan atau penerasan konkrit dilakukan pada struktur konkrit yang matang adalah untuk : 
(1) ujikaji mampatan konkrit di makmal bagi mendapatkan kekuatan sebenar konkrit
(2) tebukan papak konkrit untuk penyambung sistem perpaipan bagi kerja-kerja penyelenggaraan bangunan sedia ada. 

tengah usha-usha youtube. macam mana cara mudah dan alat ringkas nak core solid wall. mat salleh ada guna drill bit je. tapi taktau la sesuai ke tak untuk konkrit. kena bincang-bincang dengan orang yang mahir lepas ni. 

jom, tengok video bawah ni : 



tu je nak kongsi. tengok macam mudah je. huhu.

kbai. 



automotif (1) : pengagih elektronik (electronic distributor)

hello semua, selamat tengah hari...

kereta kancil 660 cc aku dah usia hampir 10 tahun. banyaklah ragamnya. antaranya ialah bila naik bukit dah tak berapa nak laju.

Lokman suspect pasal distributor. jadi masa ada duit sikit itu hari, beli distributor elektronik jenama JEP. JEP Assy Distributor. semua penerangan kat kotak dalam bahasa Jepun. macam mana nak baca ye tak. haha. 

sekarang, cerita pasal distributor dah takde yang platinum. maksud aku yang beli baru la. nak tak nak, takde pilihan kita nak tukar kita beli je la yang elektronik. 

boleh juga baiki yang lama. jika platinum distributor ada problem nanti pomen akan suggest tukar or baiki contact point. tapi Lokman cakap untuk kereta aku tu elok diganti baru je.

penyambungan bagi distributor platinum dan distributor electronic ni berbeza pada bahagian pendawaian elektriknya. 

jadi, entri ni ditulis adalah untuk mengucapkan terima kasih kepada blog-blog dan forum-forum macam link kat bawah ni : 

(1) al-kisah (ian088) - electronic distributor ignitor

(2) sioloonfunclub - contact point tukar pi CDI

dengan refer pada pautan-pautan kat atas, akhirnya kita dah faham la cara penyambungannya. 

thanks. 

kbai. 




Sabtu, 9 Julai 2016

selamat hari raya aidilfitri

hello semua, selamat petang...

selamat hari aidilfitri kepada muslimin dan muslimat di seluruh Malaysia. 

mohon maaf luhur dari zahir dan batin. 

kepada sesiapa yang mengenali Lokman dan Laura, terima kasih atas kerjasama dan peluang yang kalian berikan.

semoga Syawal ini menjalinkan hubungan kekeluargaan jauh dan terpisah. mendekatkan yang jauh dan menggantikan tangisan dengan senyuman. 

amin.